newton street hotel

The scheme proposes the reuse of a large Edwardian building facing Piccadilly Gardens with a new-build 10 storey hotel on the adjacent plot.

The proposed plans are notably informed by the small and intricate nature of the site. With the schemes viability being a key factor due to the small area, it was vital to utilise the space efficiently. A number of layouts have been tried and tested, with the resulting layout taking advantage of a portion of the existing building. Utilising this area provided additional area meaning the remainder of the existing building can be completely retained and undisturbed.

The existing Stephenson Square Conservation area is composed of a tight urban grid within this part of the City Centre. The configuration of this street layout, coupled with the materiality and density of the buildings, provides a sense of solidity and mass to the architecture. The design intention is to provide a contemporary continuation of this idea; developing the scheme as ‘sculpted object’ as the precedent model images suggest.