house 780

The dwelling is located within the conservation area of Halebarns, Manchester. The form of the building is formed by two blocks, set at different levels, one of which incorporates a double height living space that takes advantage of the sites topography and provides views across the surrounding landscape via full height 5m glazing to the South elevation.

The building is accessed via two bridges, one concrete vehicle bridge, and a steel and glass pedestrian bridge onto the mezzanine floor that provides views down through the double height living space towards a single silver birch tree within the garden, and external landscaping beyond.

team

Client
private

Sturctural Engineer
R&D Engineering

Quantity Surveyor
The Vinden Partnership

Main Contractor
Planetree Properties Limited

M&E Engineer
JRB Environmental Design Limited

awards

Roses Design Awards 2006
Best Residential Project - Bronze Award

Civic Trust Awards 2006
best residential project - bronze award

The Mail on Sunday British Homes Awards 2007
Large House of the Year

Commerical Architecture Awards 2007

RICS Awards 2009
short listed